середу, 31 липня 2019 р.

54 роки Джоан Роулінг




Сьогодні виповнюється 54 роки авторці легендарного "Гаррі Поттера". Справжнє ім'я відомої британської письменниці Дж. К. Роулінг (J. K. Rowling) - Джоанна Мюррей. Багато хто знає автора романів про Гаррі Поттера ще як Роберт Гелбрейт. Такий же псевдонім письменниця використовує для написання своїх не менш популярних детективів.
Сьогодні Джоан Кейт Роулінг - успішний літературний діяч, видатна особистість зі світовим ім'ям, багата жінка, сценарист, кінопродюсер, щаслива дружина, дбайлива мама трьох дітей.
Стартом кар'єри Джоан Роулінг вважається рік видання першої частини роману - «Гаррі Поттер і філософський камінь» (1997). Тираж склав 1000 екземплярів. У листопаді ця книга отримала нагороду - «Nesyle Smarties Book Prize». У 1998 році за твір Роулінг отримала свою першу премію міжнародного рівня - «Вritish Book Award».
Після такого успіху і визнання творчості письменниці в США було проведено аукціон, лотом на який виступало право публікації «Філософського каменя». У торгах перемогу здобуло американське видавництво «Scholastic Incorporation», яке заплатило 105 тисяч доларів.
Крім романів про маленького чарівника з Гогвардса письменниця стала відомою завдяки й іншим творам.


«Фантастичні звірі, і де вони мешкають» - єдина книга, випущена під псевдонімом «Ньют Скамандер». Даний літературний шедевр є розповіддю «спін-офф» про головне маленького чарівника. У ньому описуються події, які відбувалися за 65 років до появи хлопчика Гаррі.
Більшу частину грошей, отриманих від продажу книги (близько 13 мільйонів фунтів стерлінгів), Джоан Кейт Роулінг перевела на рахунок найбільших організацій, що займаються дитячою благодійністю.
Казка «Зайчиха Вертушка і її пень-зубоскал» написана в період 2007-2009 р За цей шедевр світової літератури для дітей Принц Чарльз нагородив письменницю Орденом Британської імперії.
Роман «The Casual Vacancy» («Випадкова вакансія») - перший твір жанру «соціальна драма» від Джоан Кейт Роулінг для дорослих і підлітків.
Також чимало галасу наробив розповідь-детектив «Поклик (Крик) зозулі».
Джоан Кейт Роулінг зізнається, що сьогодні (як і при створенні своєї першої книги) її надихають ліричні концерти Петра Чайковського. Письменниця розповідає, що пише свої шедеври, озброївшись ручкою, папером. Тільки після створення чернетки від руки автор друкує текст на комп'ютері, потім - віддає до видавництва.
Якщо під рукою немає листів блокнота, вона записує думки на будь-яких предметах. Так, наприклад, назви факультетів університету магії Гогвартс були придумані Дж. К. Роулінг в літаку і записані на паперовому одноразовому пакеті.
Сьогодні Дж. К. Роулінг є самим високооплачуваним світовим автором. Все літературна спадщина Роулінг оцінюється в сотні мільярдів доларів, а сама торгова марка «Harry Potter» - приблизно в 15 мільярдів доларів.

1 коментар: