суботу, 9 листопада 2019 р.

День української мови та писемності


Бути знавцем рідної мови – не так вже й просто.

Сьогодні, у День нашої рідної писемності та мови, пропоную скласти тест на знання української "Як добре ви знаєте українську мову"

За матеріалами Depo.ua

пʼятницю, 8 листопада 2019 р.

Текст ХІХ радіодиктанту національної єдності на Українському радіо


Від бересту – до "цифри"

Сивочолий чернець Нестор, схилившись над столом, пише історію свого народу. Цей епізод, увічнений у мармурі, – красномовне свідчення того, що люди здавна прагнули зберегти інформацію для своїх нащадків.
Колись історію свого життя наші пращури писали на камені, глині, бересті, потім – на папері, а ще пізніше світ завоювали машинні носії інформації: циліндри Едісона, грамофонні платівки, магнітні стрічки й диски. До речі, прообраз сучасного диска понад пів століття тому розробив В’ячеслав Петров – аспірант Київського інституту кібернетики.
Нині ж – ера цифрових технологій, що допомагають миттєво надсилати листи за тисячі кілометрів, а через вебкамеру бачитися й спілкуватися з рідними наживо. Власне, цей винахід дає змогу Українському радіо передавати сигнал у різні куточки планети, гуртуючи нас навколо диктанту в День української писемности та мови.
Хоч оцифровування й полегшує нам спілкування, проте живе слово має свою чарівну силу. Справді, дохристиянські пісні "На Івана, на Купала", "Ой весно, весно, днем красна" й тисячі інших дійшли до нас не в глині, бересті чи "цифрі", а через живе слово, що передавали наші предки з уст в уста, єднаючи нас в українську родину.

Автор диктанту — Олександр Авраменко

За матеріалами: Українське радіо

Радіодиктант національної єдності


На всіх платформах Суспільного о 10:50 розпочнеться включення з Національної бібліотеки імені Володимира Вернадського, де працюватиме виїзна студія з ведучим Романом Колядою. У бібліотеці зберуться усі бажаючі написати радіодиктант в одній залі.
Інтернет: Сайт «Українського радіо»Сайти телеканалів «UA: Перший», «UA: Крим», «UA: Культура» та регіональних каналів. На жаль, сайти недоступні для перегляду закордоном.Мобільні додатки, які можна закачати на смартфон,suspilne.radio та suspilne.tv. Вони доступні для перегляду і прослуховування закордоном.У Facebook на сторінках UA: Суспільне мовлення, UA: Українське радіо, UA: Перший.
Радіодиктант розпочнеться о 11:20. Його зачитає педагог, теле- та радіоведучий, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко.
Текст радіодиктанту можна буде надіслати лише протягом 15 хвилин із моменту закінчення акції на електронну пошту на адресу rd@nrcu.gov.ua, Facebook UA: Українське радіо або номер Viber 097 107 017 8.
О 12:00 текст радіодиктанту оприлюднять на сайтах Суспільного мовника: «Українське радіо» та «UA: Cуспільне мовлення». Тому перевірити себе можна буде одразу після написання диктанту.

За матеріалами Суспільне

четвер, 7 листопада 2019 р.

Приєднуйтесь до написання радіодиктанту національної єдності!


8 листопада о 10:50 відбудеться ХІХ Всеукраїнський диктант національної єдності, який об’єднає українців зі всього світу.До акції можна буде долучитися на всіх платформах Суспільного: на першому каналі «UA: Українське радіо, «UA: Радіо Культура», на сайті «Українського радіо», у мобільному додатку suspilne.radio, в ефірі телеканалів «UA: Перший», «UA: Крим», «UA: Культура», регіональних суспільних телеканалах, на сайтах телеканалів, у мобільному додатку suspilne.tv, у Facebook на сторінках «UA: Суспільне мовлення», «UA: Українське радіо» і «UA: Перший».


За матеріалами Суспільне