пʼятниця, 14 серпня 2020 р.

Ернест Сетон-Томпсон. До дня народження

 


14 серпня виповнюється 160 років від дня народження Ернеста Сетона-Томпсона, канадського письменника-натураліста (шотландського походження), художника – анімаліста, вченого зоолога, громадського діяча, одного з ідеологів і натхненників скаутського руху.

📖 Майбутній письменник народився 14 серпня 1860 року на півночі Англії, в невеликому приморському містечку Саут-Шилдс.

📖 У 1866 році сім’я (в ній було десятеро дітей) емігрувала до Канади. Дитинство Сетона-Томпсона пройшло на фермі біля містечка Ліндсей, де батько купив ділянку землі серед лісу. В першу ж зиму маленький Ернест пішов з братом до школи. Цей переїзд до Канади визначив подальшу долю письменника. Хлопчик опинився в зовсім незвичних для нього умовах. Йому відкрився новий світ лісів, світ рослин та тварин. Він часто грався з братами в лісі. Тварини, птахи, індіанці та полювання — ось що з дитинства приваблювало майбутнього письменника.

📖 Ще до закінчення школи він знав, що стане натуралістом. Але батько був проти, бо ця професія не давала змоги заробити грошей. Він вважав, що краще вчитися на художника, тому в 1876 році шістнадцятирічний Ернест влаштувався в студію до молодого художника, місцевого майстра в якості учня. Після двох років праці юнак вступає до місцевої художньої школи, стає студентом Торонтського коледжу мистецтв, де навчається живопису та малюнку.

📖 На запрошення старшого брата Артура поїхав до нього на ферму в Манітобу (провінція в Канаді). Садиба брата знаходилась недалеко від селища Карбері. Він прожив там п’ять років, і завжди згадував ці роки як «золоті часи», коли він сформувався як натураліст та письменник. Літом на фермі брата врятував виводок тетеренят. Про цих птахів написав перший твір «Життя лугового тетерука», яке опублікував в 1883 році.

📖1886 року виходить його перша книга «Ссавці Манітоби», після якої невдовзі й з'явилася низка видань природничонаукового характеру.

📖 Займаючись ілюстраціями, Ернест знаходить час писати великі картини. На отримані гроші він їде до Європи продовжити мистецьке навчання в Парижі. Тут Томпсона оточила популярність та слава, тому що мало хто з художників брався за зображення дикої природи та диких тварин. Особливо майстерно йому вдавались малюнки вовків. В 1891 році він виставляє свою картину «Сплячий вовк» (1890) у Паризькому Салоні на всесвітньовідомій офіційній виставці творів мистецтва, що регулярно відбувалася в Парижі.Картина була сприйнята з захопленням, художник отримав премію.

📖 Творча спадщина Сетона-Томпсона має у своїй скарбниці цілу галерею чудових образів тварин, яких полюбили і діти, і дорослі. Сетон-Томпсон ретельно вивчав їх звички та побут, розрізняв понад 100 голосів різних птахів і звірів, знав, як вони виводять своє потомство, як знаходять їжу, і до яких хитрощів удаються, щоб обдурити своїх ворогів.

📖 Письменник був переконаний, що кожна тварина — дорогоцінна спадщина, яку люди не вправі винищувати та мучити.

📖 Томпсон вів насичене життя, кочував преріями, ніколи не міг довго жити у великих містах — його неминуче тягнуло до канадських та американських мисливців, фермерів, індіанців. Найбільшою його пристрастю були індіанці, їх побут, звичаї, знання природи.

📖 Ернест Сетон-Томпсон протягом життя вів щоденник спостережень, який налічує більше 50 томів! І майже в кожному з них – численні ілюстрації, які відображають життя, характери тварин. Окрім того, він має понад 40 книжок, у більшості яких містяться твори про тварин.

📖 Сетон-Томпсон став основоположником та керівником руху слідопитів в Північній Америці. В 1901 році Сетон-Томпсон поселився у Віллідж і у збудованому ним маєтку створив заповідник для птахів та тварин. Місцевим хлопчакам це не сподобалось, вони шкодили йому, як могли. І тоді він запросив їх до себе в маєток і став розповідати історії з життя американських індіанців. У 1902 році, започаткувавши навчально-виховну програму «Життя в природі по-індіанськи», запросив місцевих підлітків до участі в ній. Заняття проходили у формі гри — хлопці формували індіанське плем'я й навчалися премудростям життя індіанців. Головними чеснотами проголошувались честь, доброта та сміливість.

📖 Коли в США у 1908-1910 роках з’явились скаути, Сетон-Томпсон підтримав нове починання.

📖 З 1931 року стає громадянином Америки. На своїй землі, за своїм проектом митець побудував «Замок Сетона» — величезний будинок на лоні природи із 48 кімнат. Поступово поруч з ранчо виникло поселення Сетона, там поселялись видатні американські письменники та художники.

📖 Письменник помер 23 жовтня 1946 року в Санта-Фе. Доля подарувала йому довге життя — 86 років, яке він цілком присвятив природі. Все життя ним володіла невтомна пристрасть розгадувати всі таємниці і загадки із життя птахів та звірів, розповідати про них людям та передавати красу тварин в малюнках і оповіданнях.

📖 Після нього залишилась гігантська бібліотека — близько п’яти тисяч книг, альбоми, фотографії, щоденники, замальовки тварин і птахів, а також своєрідний зоологічний музей: опудала, тисяча шкур різних ссавців, дві тисячі пташиних шкурок та різноманітні пташині яйця.

📖 В 1960 році, в сторічну річницю народження письменника, була виконана його воля: його прах був розвіяний нащадками над пагорбами Сітон-Віллідж з борту маленького спортивного літака. Знаменитий натураліст остаточно возз’єднався з природою.

НАЙВІДОМІШІ ЦИТАТИ:

🖊«Людина не змовчить, якщо її образять, - говорив він, - а у кого знайде захист безсловесна тварина?

🖊Людина, яка зробила вам зло, ніколи не пробачить вам цього.

🖊Розумна людина завжди знає, що їй не під силу.

🖊Ми дивимося в очі один одному, ми діти однієї матері - природи. Ми не можемо поговорити, але ми можемо зрозуміти один одного без слів.
🖊.. якщо хочеш миру і спокою, потрібно боротися і боротися.

🖊Хто йде, перемагаючи свій страх, - хоробріший хороброго.

🖊По-моєму, любов полягає не в руйнуванні того, що любиш, а в збереженні ...

🖊Яке право має людина піддавати таким тривалим стражданням живу істоту тільки тому, що вона не говорить на її мові?

Джерело: Волинська обласна бібліотека для дітей (офіційна сторінка Facebook)

Немає коментарів:

Дописати коментар